Vrouwen in institutioneel Pensioen

Nauwelijks meer vrouwen en jongeren in pensioenfondsbesturen

door Martine Wolzak - FD.nl

Pensioenfondsen missen kansen op vrouwen en jongeren in het bestuur Pensioenfondsen benoemen te weinig jongeren en vrouwen in hun bestuur. Dat schrijft de monitoringscommissie Code Pensioenfondsen in haar jaarlijkse nalevingsrapportage. Een vergelijkbare uitkomst vorig jaar kwam de sector op felle kritiek van de Tweede Kamer te staan.

Vijf jaar geleden sprak de sector in de Code Pensioenfondsen af dat in pensioenfondsbesturen minimaal één vrouw moet zitten en ten minste één bestuurder jonger dan veertig. Maar sindsdien is er nauwelijks verbetering te zien. Ruim een kwart van de fondsen heeft nog steeds alleen maar oudere mannen in het bestuur, een derde heeft geen enkele vrouw en twee derde geen enkele jongere.

Buitengewoon jammer
Ondanks herhaaldelijke beloftes hun leven te beteren, missen de pensioenfondsen kansen om jongeren en vrouwen te benoemen, meldt de monitoringscommissie in de rapportage over 2017/2018. Om vooruitgang te boeken moet relatief vaak een vrouw of een jongere in een openstaande vacature worden benoemd. Maar in de praktijk benoemen fondsen zonder jongeren of vrouwen in het bestuur, meestal weer een man ouder dan veertig.

"Dat is buitengewoon jammer", schrijft de commissie. "En dat moet echt beter, want een goede uitleg over dergelijke keuzes zien wij evenmin. Pensioenfondsen geven zichzelf geen gelegenheid om de voordelen van een divers samengesteld bestuur te ervaren. Zij doen op deze manier niet alleen de sector, maar ook zichzelf tekort."

Plan van aanpak
In 2017 is bij 82% van die fondsen die een vacature hadden, de kans gemist voor het eerst een jongere in het bestuur te benoemen. Bij de mogelijk eerste benoeming van een vrouw op een vacature in 2017, heeft 73% die kans gemist. De cijfers over 2018 zijn nog niet bekend.

73%
Het overgrote deel van de pensioenfondsen zonder vrouwen in het bestuur, kiest bij een benoeming weer voor een man.

Eind vorig jaar hebben werkgevers en werknemers, die de bestuurders benoemen, samen met de Pensioenfederatie een plan van aanpak gepresenteerd om meer vrouwen en jongeren in het bestuur te krijgen. Aanleiding was de dreiging vanuit de Tweede Kamer om met wetgeving te komen, als de situatie niet snel verbetert.

Gebrek aan zelfevaluatie
Daarnaast blijkt opnieuw dat nog niet alle fondsen systematische bestuursevaluatie hebben. En als die er wel is, wordt niet altijd iets met de uitkomsten gedaan. Het gebrek aan zelfevaluatie bij pensioenfondsen is ook een belangrijk kritiekpunt van De Nederlandsche Bank. "We zijn voorstander van zelfregulering, maar dan moet dat wel werken", aldus divisiedirecteur Toezicht Pensioenfondsen Gisella van Vollenhoven vorig jaar op een pensioencongres. "We zouden iets meer handvatten in de wet willen voor het handhaven van de code." Nu kan DNB eigenlijk alleen in gesprek gaan met een fonds dat zich hier niet aan houdt.

Share on LinkedIn