Vrouwen in institutioneel Pensioen

Krista Nauta

ViiP-lid aan het woord: Krista Nauta Krista (36) is sinds maart 2019 bestuurder bij ABP. Hiernaast zit ze in het bestuur van het Pensioenfonds Horeca & Catering en in de RvT van Stichting Pensioenfonds Thales Nederland. ViiP ging met Krista in gesprek over haar carrière en ambities.



Wat is je achtergrond? Wat was je drijfveer om pensioenfondsbestuurder te worden en hoe is dat gegaan?

“Na mijn studie bedrijfseconomie ben ik bij ABN Amro begonnen. Ik was betrokken bij een nieuw project van de bank genaamd “ABN Amro Thuis”. Zittend aan de keukentafel mensen adviseren over hun financiële planning. Zo leerde ik pensioen maar ook de klanten en hun behoeften kennen. Helaas is dit project nooit definitief geïmplementeerd vanwege de overname van ABN Amro door Fortis. Maar oor dit project ontstond mijn interesse in pensioen want ik zag grote verschillen in de regelingen.

Daarom heb ik de stap gemaakt naar pensioenadvisering bij KWPS. Daar hield ik mij bezig met pensioen als arbeidsvoorwaarde vanuit het verzekeringstechnische stuk naast het fiscaal juridische pensioenadvies dat KWPS verzorgt. Het aanbod om partner te worden heb ik afgeslagen, omdat ik me nog breder wilde ontwikkelen.

Hierna ben ik bij PGGM aan de slag gegaan als strategisch productmanager. Ik was een “trusted advisor” van pensioenfondsbesturen als het gaat om de regeling en verzorgde de uitvoeringstransities, zoals de overgang van BPF Schilders en Philips Pensioenfonds naar PGGM.

Om verder invulling aan mijn drijfveren, vernieuwing en zingeving, te geven, besloot ik toen ik begin 30 was pensioenbestuurder te worden. Dat besluit nam ik met de gedachte dat ik ook écht veranderingen wil kunnen doorvoeren. Ik was in de veronderstelling dat als jongere vrouw de wereld aan mijn voeten zou liggen. Dat bleek helemaal niet zo te zijn en uiteindelijk heeft Tim Kamphorst van The Executive Network mij aan mijn eerste bestuursfunctie geholpen bij Pensioenfonds Horeca & Catering.”

Waarom bij ABP?
“Mijn stap naar ABP heeft te maken gehad met zingeving. Ik wil echt wat betekenen voor deelnemers en dus meer doen dan alleen adviseren. Bij Pensioenfonds Horeca & Catering heb ik inmiddels ervaren hoe leuk ik het besturen vind. Mij écht kunnen inzetten voor deelnemers en armoede onder ouderen voorkomen, daar haal ik voldoening uit. Naast zingeving is vernieuwing een andere drijfveer waar ik bij ABP invulling aan wil geven. Voor mij betekent dat pensioen persoonlijker, duurzamer en eenvoudiger maken.”

Wat zijn de karakteristieken van het fonds en hoe is de bestuurssamenstelling?
“ABP is het grootste pensioenfonds van Nederland; ongeveer 1 op de 6 mensen in Nederland ontvangt nu of in de toekomst pensioen van ABP. Het bestuur van ABP is een paritair bestuur en bestaat uit dertien leden die de werknemers, werkgevers en gepensioneerden vertegenwoordigen. Wat het mooie is aan ABP is dat de vernieuwing in pensioenfondsbesturen duidelijk zichtbaar is. Bij ABP is ongeveer de helft van het bestuur vrouw en functioneert het bestuur echt als een team. Pariteit 2.0 noemen we dat.”

Wat is jouw toegevoegde waarde in het bestuur?
“Zowel bij Pensioenfonds Horeca & Catering als bij ABP zit ik op een werkgeverszetel. In de praktijk is het niet altijd meteen duidelijk wie namens welke belanghebbende in het bestuur zit. De deelnemer staat centraal en dat is “in the end” ook in het belang van de werkgever. Mijn ervaring is dat vooral de verschillende achtergronden wat betreft persoonlijkheden, kennis en expertise zorgen voor dynamiek en discussie. Ik heb een andere achtergrond dan de andere bestuurders. In heb minder bestuurservaring, maar de ervaring die ik in de praktijk bij een uitvoeringsorganisatie als PGGM heb opgedaan en mijn kennis van de verschillende pensioenregelingen zijn juist van toegevoegde waarde voor het bestuur. Ook mijn leeftijd is van toegevoegde waarde. Hoewel ik natuurlijk zelf ook geen 18 meer ben, ben ik toch aanzienlijk jonger dan het gemiddelde. Jonger zijn of je verplaatsen in jongeren is toch echt anders.

Wat zijn jouw (positieve en negatieve) ervaringen met diversiteit en ViiP?
“Ik heb gemerkt dat een netwerk belangrijk is om toegang te krijgen tot bestuurdersvacatures. Investeer dus in een netwerk, zoals ViiP! Werknemers- en werkgeversorganisaties dragen bestuurders voor en roepen daarbij vaak de hulp van de zittende bestuurders in, hetgeen natuurlijk niet direct bevorderlijk is voor de diversiteit. De sector staat wel degelijk open voor diversiteit, maar ze moeten je dan wel kennen en kunnen vinden. ViiP kan hieraan bijdragen.

Een andere tip voor vrouwen is om jezelf niet te bescheiden op stellen en je ambitie te laten zien. Als je ergens echt voor wilt gaan, straal dat dan uit. Het gaat niet alleen om het kennen van bepaalde mensen, maar ook om duidelijk maken dat je een bepaalde functie wil. Laat je op bijeenkomsten van de Pensioenfederatie of ViiP zien. Maak contact en stap op bestuurders af. Just do it! Je hoeft niet bang te zijn om je in een bestaand gesprek te mengen; als vrouw hebt je juist een voordeel, want wie zegt nou nee tegen een vrouw?

Toen ik toetrad in het bestuur van Pensioenfonds Horeca & Catering zat er nog geen enkele vrouw en geen enkele jongere in het bestuur. Ik werd echter zeer warm ontvangen en kon mezelf zijn. Door mijn komst kwam er een andere dynamiek in het bestuur. Inmiddels zitten we met twee vrouwen en twee jongeren in het bestuur. Diversiteit kan een bestuur veel brengen. Dit is breder dan alleen man-vrouw diversiteit. Ook leeftijdsverschillen kunnen hun toegevoegde waarde hebben. Wat voor sommige generaties vanzelfsprekend is, is voor andere generaties totaal niet vanzelfsprekend. Zo ben ik wel eens gek aangekeken toen ik zei dat ik volledig digitaal werk. Aan mijn kinderen merk ik dat zij meer bezig zijn met hun data privacy dan de generaties voor hen. Elke generatie heeft dus een ander inzicht en daar gaat het om bij diversiteit.”

Wat zijn jouw persoonlijke doelen voor de toekomst?
“Dat is een goede vraag. Eerlijk gezegd had ik nooit gedacht na slechts 2 jaar bestuurservaring in het bestuur van ABP te komen. Ik wil succesvol worden in wat ik nu doe en zet me daar 200% voor in. Ik heb nu twee bestuursfuncties en een toezichtfunctie. Ik wil blijven groeienqua ervaring en inhoudelijk. Ook een goede privé-zakelijke balans is voor mij belangrijk, want ik wil ook graag genieten van mijn kinderen. Ik verwacht in de toekomst ook wel weer met mijn voeten in de klei te staan om dat gevoel niet kwijt te raken. Ik zie mezelf dus niet alleen maar besturen in de toekomst.”