Vrouwen in institutioneel Pensioen

Gouden Pump Award 2013

Gouden Pump

Robeco winnaar ViiP Gouden Pump Award 2013

Robeco is de winnaar van de ViiP Gouden Pump Award 2013. De Award is bestemd voor een organisatie die aantoonbaar werk maakt van de benoeming van vrouwen in besturen, op toezichthoudende en managementposities in de wereld van institutionele pensioenen.

Volgens juryvoorzitter Sybilla Dekker is vooral de manier waarop Robeco diversiteit onder de aandacht brengt van belang. Dekker: “De speelse aanpak is opvallend en past bij de cultuur. Er is sprake van een doordachte en concrete invulling van het diversiteitsbeleid, waar ook de mannen in de organisatie actief bij betrokken zijn.” De jury was daarnaast onder de indruk van de verbinding die Robeco legt tussen diversiteit en duurzaamheid in haar optreden naar de buitenwereld. “Via samenwerking en dialoog wordt bovendien invloed aangewend om diversiteit te bevorderen bij bedrijven waarin Robeco belegt,”  aldus de juryvoorzitter.

Uitreiking Gouden Pump Award 2013
Uitreiking Gouden Pump Award 2013
Van links naar rechts: Marijke Colly | voorzitter ViiP, Roderick Munsters | CEO Robeco, Hester Borrie | lid Raad van Bestuur Robeco en Sybilla Dekker | juryvoorzitter ViiP Gouden Pump Award
© Foto Miranda van der Donk
 

Robeco was één van de drie genomineerden. Andere genomineerden waren Abvakabo FNV en Stichting Pensioenfonds Achmea.  Volgens de juryvoorzitter was de afweging van de drie genomineerden een afweging tussen grote en kleine organisaties, tussen ‘verankering in het dna’, ‘conrete doelstelllingen’ en ‘uitvoering in de praktijk’. Ook concreet resultaat achtte de jury van belang. In de management board van Robeco zijn twee van de vijf leden vrouw. Er zijn verder vooral veel vrouwen in staffuncties. Robeco kent een actief intern vrouwennetwerk Pink Capital. De jury geeft de winnaar als aanbeveling mee op korte termijn meer vrouwen op te nemen in de klantenteams.

Het was de tweede keer dat ViiP de Gouden Pump Award uitreikte. De Gouden Pump Award sluit aan bij het streven van ViiP naar een grotere zichtbaarheid van vrouwen in de pensioensector. Het aandeel van vrouwen in besturen, toezichtsorganen en beleidsbepalende functies in de sector is slechts 10%. Wat de VIIP betreft moet dat percentage naar minimaal 30%. Wie denkt voor de Award in aanmerking te komen kon zich tot 1 maart aanmelden. De genomineerden presenteerden zich 27 maart jl. aan de jury. De jury bestond behalve uit voorzitter Sybilla Dekker, voorzitter Talent naar de Top, uit Sandra Smits, VIIP, Toine van der Stee, algemeen directeur Blue Sky Group en Onno Verstegen, lid Raad van Bestuur Delta Lloyd.

Leden van ViiP zijn werkzaam in de pensioensector bij pensioenfondsen, pensioenuitvoerders, pensioenverzekeraars en hun adviseurs.